DIY | Maak je eigen fles terrarium

Toen ik voor het eerst een fles terrarium zag was ik helemaal verliefd. Hoe gaaf is dat! En nog leuker, je hoeft het (bijna) niet te verzorgen. Ik wilde graag zelf ook een fles terrarium maken dus ik begon met een kleine pot om te kijken of het mij lukte en of de plantjes het bleven doen. Ik ging filmpjes bekijken en kocht en las het boek “Groen in Glas” van Judith Baehner. Toen wilde ik ook een grote fles terrarium maken. Dat heb ik een aantal weken geleden gedaan. Ik posten het resultaat op Instagram en kreeg daar erg veel reacties op. Het blijkt toch minder bekend te zijn dan ik dacht. Vandaar dat ik deze blog heb gemaakt. Ik leg stap voor stap uit hoe ik mijn grote fles terrarium heb gemaakt.
Benodigdheden:

– Flesvaas (Die ik heb is 50 liter. Als je het voor het eerst doet raad ik een kleinere aan)
– Kurk of dop
– Steentjes (Grootte is afhankelijk van de vaas)
– (Heb je een grote vaas gebruik dan ook hydrokorrels)
– Gaas (bv van een hor)
– Actieve houtskool (Te koop bij een vis winkel of -afdeling)
– Potgrond
– Tropische plantjes (vraag desnoods in de winkel welke geschikt zijn)
– Mos
– Regenwater (Dat kun je opvangen in een bakje of gebruik desnoods bronwater)

Gereedschap:

Gereedschap is heel belangrijk aangezien je niet met je hand in de fles kunt. Ik bestelde hele grote pincetten via Ali Express en kocht bamboestokjes en een trechter. Aan de trechter maakte ik een verlengstuk van sheet’s zodat de fles niet vies zou worden van binnen. En aan de bamboestokjes maakte ik bijvoorbeeld een kurk, vork of lepel vast.

Stap 1: De fles schoonmaken

Nu je alle benodigdheden in huis hebt kun je echt gaan beginnen! Maak de fles eerst schoon met water of als hij erg vies is met groene zeep. Laat de fles op natuurlijke wijze op z’n kop drogen of doe er een doek in en beweeg/ rol net zo lang tot hij droog is. De doek kun je er met een lange pincet weer uit halen.

Stap 2: De steentjes aanbrengen

Nu kun je beginnen met het aanbrengen van de eerste laag. De steentjes. Doe deze door de trechter met verlengstuk en houdt de fles iets schuin zodat de steentjes niet te hard vallen. Zorg dat de bodem helemaal bedekt is (grote fles zo’n 5 cm). Begeleid de steentjes eventueel met een bamboestokje met vork op de gewenste plek. Als je een grote vaas hebt leg je de steentjes alleen aan de buitenkant zodat je de hydrokorrels in het midden kunt leggen. Zorg dat het verlengstuk van de trechter net iets boven de bodem komt anders stuiteren de korrels alle kanten op.

Stap 3: Het gaas en de actieve houtskool aanbrengen

Het gaas gebruik je om de actieve houtskool van de steentjes te scheiden. Het houtskool is namelijk kleiner dan de steentjes en gaat er anders tussen zitten. Zet je fles op het gaas en trek de omtrek over. Knip deze uit en vouw het op zodat het door de opening past. Begeleid het gaas met een pincet op z’n plek. Nu kun je de actieve houtskool door de trechter laten vallen. Actieve houtskool zorgt ervoor dat bacteriën minder kans krijgen en zuivert het water. Zorg dat je een geleidelijke laag aanbrengt en geen gaas meer ziet.

Stap 4: De potgrond aanbrengen

Ook de potgrond doe je door de trechter met verlengstuk. Als de trechter of verlengstuk verstopt raakt gebruik je een bamboestokje om het erdoorheen te duwen. Zorg voor een flinke laag aarde (Grote fles zo’n 7 cm. en kleinere minstens 5 cm). Verdeel de grond gelijkmatig met een bamboestokje met vork eraan.

Stap 5: De plantjes planten

Dit vond ik persoonlijk het moeilijkste. Helemaal wat langere plantjes zoals het Kentia palmpje die ik heb gebruikt. Deze valt snel om en bestaat uit meerdere stengels die los kunnen raken. Maar met een hoop geduld en gepriegel lukt het wel. Maak met een bamboestokje een gaatje op de plek waar je het plantje wilt hebben. Haal zoveel mogelijk potgrond van de wortels af zodat hij makkelijker door de opening kan. Pak het plantje voorzichtig met een pincet beet en doe het voorzichtig door de opening. Zet het plantje in het gat en als hij op de goede plek staat kun je de grond iets aanduwen met een bamboestokje met kurk eraan. Doe dit tot alle plantjes op hun plek staan.

Stap 6: Het mos aanbrengen

Breng op de wat kale plekken mos aan. Scheur het mos in kleinere stukjes zodat het door de opening past. Rol het op en doe met een pincet door de opening en leg op de goede plek. Breng zoveel aan als je zelf wilt. Duw tot slot een beetje aan.

Stap 7: Water geven

Het kan zijn dat het glas toch een beetje vies is geworden. Geen punt! Dat kun je wegspoelen met het water wat je moet geven. Gebruik het liefst regenwater. Dat bevat het minste kalk en dat krijgt de natuur ook dus natuurlijker kan niet. Mocht je dat niet hebben gebruik dan bronwater. Laat het water langs het glas lopen zodat je de zijkanten meteen schoonspoelt. Giet ook een beetje water in het midden van de fles. Kijk onderaan de fles bij de steentjes hoeveel water je erin hebt gedaan. Zorg niet dat het water boven de steentjes uit komt!

Stap 8: De kurk of dop erop

Tadaa! In principe is je fles terrarium klaar. Geef hem een mooi plekje in de buurt van een raam. Zet hem niet in het raamkozijn want dan wordt het te warm in de fles. Laat hem eerst een week open staan. Kijk of alles goed gaat met de plantjes en doe na een week de kurk of dop er half op. Als je veel condens hebt zit er te veel water in de fles en laat je de fles nog een paar dagen open zodat het vocht kan verdampen. Heb je geen tot vrijwel geen condens dan moet er water bij. Doe tenslotte de kurk of dop erop en laat de fles zijn eigen ecosysteem ontwikkelen.

Heb je aan de hand van deze blog je eigen ecosysteem gemaakt?  Deel jouw foto dan op instagram met #fenjainterieur of stuur je foto naar info@fenjainterieur.nl.

Liefs en veel succes, Fiona

Leave A Reply

Navigate